Schooladvies
De overstap naar het voorgezet onderwijs
Het is voor alle leerlingen van groep 8 op de basisschool verplicht om de doorstroomtoets te maken. Wij hebben gekozen voor de door de overheid beschikbaar gestelde doorstroomtoets DOE i.v.m. de adaptiviteit van deze toets.
Op onze scholen vinden we het belangrijk dat leraren en ouders al vroegtijdig met elkaar in gesprek gaan over de verwachtingen omtrent het uitstroomperspectief. Ook de leerlingen worden hierbij betrokken.
We volgen de stappen:
- Vanaf groep 6 wordt jaarlijks met de ouders over de wederzijdse verwachtingen ten aanzien van de uitstroom gesproken. Het functioneren in de groep en de toetsresultaten vormen de basis voor het gesprek.
- In groep 8 wordt in januari het schooladvies geformuleerd. Dit advies wordt met ouder(s) en kind besproken.
- Op basis van het schooladvies kan de aanmelding bij een school voor voortgezet onderwijs plaatsvinden.
- In februari maken de leerlingen de doorstroomtoets. De uitslag wordt in maart bekend gemaakt. Is de uitkomst van de toets lager dan het advies, dan blijft het advies staan. Is de uitkomst van de toets hoger, dan heroverwegen wij het advies.
- De scholen dragen een onderwijskundig rapport over aan de voortgezet onderwijsschool en sturen een kopie aan de ouders.
Meer informatie over dit traject is te vinden op povo-zaanstreek.nl en Doe.nl.
Hoe doen wij dit op de Toermalijn?
De leerlingen doorlopen de basisschool in ongeveer 8 jaar om vervolgens de overstap te maken naar het voortgezet onderwijs.
In groep 8 krijgen de leerlingen (in een gesprek samen met de ouders) een advies ten aanzien van de meest geschikte vorm van voortgezet onderwijs. Wij baseren ons hierbij op de gegevens uit het leerlingvolgsysteem, de jarenlange ervaringen met de leerling, de werkhouding van de leerling en de contactgesprekken met de ouders. Voor de herfstvakantie ontvangen de ouders van de leerkracht het voorlopige advies. Dit is een richtlijn, zodat ouders en leerlingen voorlichtingsavonden van het Voortgezet Onderwijs kunnen bezoeken. In februari/maart vindt het definitieve advies plaats.
We vinden het belangrijk dat groepsleerkrachten en ouders al vroegtijdig met elkaar in gesprek gaan over de verwachtingen omtrent het uitstroomperspectief. Hiervoor gebruiken we de zogeheten OPP-trap. De OPP-trap is een communicatiemiddel om het ontwikkelingsperspectief te bespreken met de ouders en het kind vanaf groep 6. U kunt dit zien als een visuele ondersteuning (visuele trap) van de leerontwikkeling van het individuele niveau van het kind.
Voor onze verdere uitstroomgegeven verwijzen wij u naar de website van www.scholenopdekaart.nl